Tusványos - Bálványosi Szabadegyetem és DiáktáborBetűméret:

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) a Kárpát-medence nagyszabású szellemi műhelye, mely eredeti szándéka szerint a határon átnyúló együttműködést, a román–magyar párbeszédet és a kulturált magyar–magyar politikai eszmecserét tűzte ki célul, azonban ellenzéki kritikák szerint az elmúlt években egyre inkább a budapesti kormány tagjai és a hozzájuk közel álló szellemi holdudvar képviselői fejtik ki a táborban gondolataikat, lényegi viták nélkül. 1989 óta minden év júliusának második felében megrendezik, eleinte Bálványosfürdőn, később Tusnádfürdőn, ezek összevonásából kapta közismert Tusványos nevét. A táborban a közéleti témák mellett a kikapcsolódásra és a szórakozásra is van lehetőség, amiről a népművészeti, sport- vagy zenés-filmes sátrak, valamint a magyarországi és erdélyi magyar együttesek esti koncertjei gondoskodnak.

Bár a szabadegyetem teljesen informális rendezvény, többször is elhangoztak olyan előadások és beszédek, amelyek széles körű vitákat gerjesztettek Magyarországon és Romániában. 2004-ben Orbán Viktor kijelentette: „[…] a romániai demokrácia állapota ma nem jogosítja fel Romániát arra, hogy gyors felvételében reménykedhessen az Európai Unióba”. A következő évben pedig a korábbi eredménytelen kettős állampolgársági népszavazásra utalva azt mondta: „amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére”.

2009-ben Traian Băsescu román államfő állítása – miszerint a román alkotmány nem teszi lehetővé a nemzetiségi területi autonómia kialakítását – váltott ki füttykoncertet és vitákat.[12] 2014-ben a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén Orbán Viktor magyar miniszterelnök az új magyar államszerveződés alapjáról tartott beszédet, amelyben kifejtette, hogy egy munkaalapú állam létrehozása a cél, amelynek azonban nem teljesen liberális természetűnek kell majd lennie. A beszéd heves reakciókat váltott ki a magyar és román politikai életben, valamint nemzetközi szinten is véleményeket generált.